Het verhaal achter

‘De Spaanse Makelaar’

 Mijn naam is Bas Holverda, eigenaar en makelaar bij De Spaanse Makelaar. Ik ben geboren in Nederland en op mijn tiende met mijn ouders en broertje geëmigreerd naar Spanje​.​ Toen mijn ouders ons vertelden dat we naar Spanje zouden verhuizen, was dit een enorme verrassing. Het zorgde voor een dubbel gevoel: ik wilde het heel graag, maar aan de andere kant was ik ook heel erg gehecht aan mijn jeugd in Nederland.

 

Ik weet nog goed dat we een jaar voordat we daadwerkelijk gingen verhuizen begonnen met Spaanse les. En daar bleef het niet bij: er werd geen radio meer geluisterd, maar in plaats daarvan werden er in de auto ‘’leer Spaans’’ CD’tjes op gezet. Alles stond plotseling in het teken van Spanje en de bijbehorende taal. Uiteindelijk zijn we in augustus 2007 naar Spanje geëmigreerd. Het avontuur was begonnen en het was een hele stap voor mij om daar opnieuw te beginnen. De eerste schooldagen, de eerste keer naar de voetbaltraining, etc. Mijn leven stond op zijn kop.

“Je kunt alles voorbereiden, maar toch zal je nog altijd tegen dingen aanlopen’’

 

Cultuurshock
Mijn ouders hadden de hele verhuizing tot in de puntjes voorbereid en alles was geregeld, maar toch was het aan het begin heel lastig om te aarden. Ik heb mijn vader toen wel eens horen zeggen: ‘’Je kunt alles voorbereiden, maar toch zal je nog altijd tegen dingen aanlopen.’’ Gelukkig was de cultuurshock van korte duur, we hadden het als gezin al heel snel naar ons zin en wisten dat de juiste keuze gemaakt was. Spanjaarden zijn namelijk van nature hele behulpzame mensen en doen alle moeite om het je naar je zin te maken. Ik had al snel leuk contact met mijn Spaanse leeftijdgenootjes en voelde mij binnen de kortste keren thuis in Alicante. Uiteindelijk heb ik er heel veel leuke ervaringen aan overgehouden. En een drietalige opvoeding is natuurlijk ook heel mooi meegenomen.

 

“Of je nu op zoek bent naar een betrouwbare huurder voor je woning, een goede basisschool in Spanje voor de kinderen of een Spaanse tuinman of klusjesman die wél op tijd is”

Geen doorsnee makelaar
Op mijn 18e​ ​ verhuisde ik terug naar Nederland om de studie Vastgoed en Makelaardij te volgen. Ik kwam er al snel achter dat ik geen doorsnee makelaar wilde worden: ik wilde mijn kennis en maatwerk combineren met mijn passie voor Spanje en zo andere Nederlanders helpen aan de Spaanse droom! Daarom besloot ik na mijn studie om weer terug te gaan naar Spanje en daar meer ervaring op doen als makelaar. Dat deed ik bij Engel en Volkers in Denia aan de Costa Blanca. Deze ervaring wilde ik gebruiken om mensen van A tot Z te kunnen begeleiden bij het kopen van hun droomhuis in Spanje. Mijn kriebels om te ondernemen hebben mij na een jaar doen besluiten mijn baan op te zeggen en het risico te nemen voor mezelf te beginnen.

Angst
Een huis kopen in Spanje: of dit nu is om van te genieten in de vakanties, om te emigreren of als belegging. Spanje is in alle drie de gevallen een hele goede optie. Omdat de markt en de regels compleet anders zijn dan in Nederland zorgt dit voor veel vragen en twijfels. Dan zijn er ook nog eens de worst case scenario’s zoals een kat in de zak kopen of opgelicht worden door een onbetrouwbare makelaar. Zelfs toen ik werkzaam was bij Engel en Volkers, een zeer grote, bekende en betrouwbare partij, merkte ik continu angst bij kopers. En terecht, want je wordt als koper niet beschermd in Spanje en er zijn geen opleidingseisen aan het beroep makelaar. Iedereen kan zichzelf makelaar noemen, en daar wordt helaas veel gebruik van gemaakt door de verkeerde personen.

Volledige ontzorging
Omdat het aankopen van vastgoed in Spanje vooral een feestje moet zijn, wil ik mensen hierbij volledig ontzorgen. Een onafhankelijk adviseur die puur en alleen gaat voor de wensen van de klant. Niet alleen voor en tijdens de aankoop, maar ook daarna. Want dan begint het avontuur pas echt. Of je nu op zoek bent naar een betrouwbare huurder voor je woning, een goede basisschool in Spanje voor de kinderen of een Spaanse tuinman of klusjesman die wél op tijd is. Een ontzorgend totaalpakket van A tot Z en verder. De Spaanse Makelaar’ was geboren!

De Spaanse Makelaar